SÚKROMNÝ PRIESTOR v Galérii mesta Levoča

Galéria mesta Levoča a autori vás srdečne pozývajú na vernisáž výstavy “SÚKROMNÝ PRIESTOR”, ktorá sa uskutoční v sobotu 24. 02. 2018 o 18:00 hod. v Galérii mesta Levoča. Výstava potrvá do 27. 04. 2018. Tešíme sa na stretnutie s vami.

 Prológ:
…svojou formou i obsahom je kniha – tak ako i vizuálne umenie – súkromným priestorom výrazne modelujúcim bytie a v podstate i súcno vo všetkých významoch.

3 autori – ilustrátori | 3 miestnosti | 3 koncepcie súkromného priestoru

Výstava predstaví osobný vklad i vzťah ilustrátorov k veci par excellence – knihe, v čo najširšom slova zmysle – od fyzického po metafyzický, od racionálneho po iracionálny a to formou i obsahom.

K videniu i čítaniu bude príbeh: poznámky, škice, produkt – ilustrácie, knihy, slovo v akejkoľvek podobe i forme, myšlienky i časová slučka zrodenia ilustrácie v autorovi zverenom priestore. Forma zvereného priestoru bude podľa osobnosti autora oscilovať medzi skromne minimalistickou a priamočiarou, barokovo korpulentnou so zákrutami, ale i hlboko mystickou, viacvrstvovou i viacvýznamovou.

Počas výstavy sa v galérií uskutoční tiež rad sprievodných podujatí spätých s knihou.

– Slavomír Zombek, kurátor –

sukromny-priestor-plagat-2

MAREK MERTINKO (19. 09. 1988, Levoča)

štúdium:

2008 – 2014 VŠVU Bratislava, Katedra grafiky a iných médií, Ateliér voľná grafika a ilustrácia (prof. Dušan Kállay, akad. mal.)

pôsobisko:

Bratislava

X

…snažím sa spájať  realistické a abstrahované prvky, reálne s nereálnym, do jedného celku  a tým podnecovať predstavivosť detského diváka, že aj v reálnom svete možno na veci hľadieť inak – zveličovať, zjednodušovať, ironizovať,… Každá vec, predmet, obyčajný plyšový macík môže mať svoj charakter, život – stačí sa len správne pozrieť.

– MM –

JAKUB MILČÁK (01. 06. 1989, Levoča)

štúdium:

2007 – 2010 VŠVU Bratislava, Ateliér farebnej grafiky (doc. Vojtech Kolenčík)

2010 – 2012 NovaScotiaCollegeofArt and Design, Halifax, Kanada

2013 – 2015 Columbia UniversitySchooloftheArts, New York, GregoryAmenoff

pôsobisko:

Toronto, New York

X

…maľba často zobrazuje to, čomu svetlo nedáva tvar. Stojí v protiklade k zobrazovaniu. To, čo sa maľuje, sa zobraziť nedá. Je to vždy len pokus a istá túžba po neznámom, ukrytom a nepoznateľnom. Je to túžba smrteľnej bytosti s vedomím po tom, aby sa stala sama sebou. Túžba po momentálnej nekonečnosti. Rozmýšľanie intuíciou v tme nášho podvedomia. Túžba priblížiť sa prírode.

– JM –

 

RENÁTA MILČÁKOVÁ (07. 07. 1976,Poprad)

štúdium:

1994 – 1999 Filozofická fakulta Prešovskej univerzity; slovenský jazyk a literatúra – francúzsky jazyk

pôsobisko:

Levoča

X

…vyrozprávať rozprávku prostredníctvom ilustrácií alebo série obrázkov znamená vydať sa na strhujúcu cestu do krajiny fantázie, smútku i radosti, až sa neraz zdá, že vymyslený svet je oveľa skutočnejší než ten, v ktorom žijeme. Čítať rozprávku znamená prebývať vo svojom vnútornom raji…

– RM –