PETER ŽUPNÍK – ANIMA

peter-zupnik-anima

Autorský projekt ANIMA predstaví fotografie Petra Župníka s animálnou témou, ktoré vytvoril počas svojho viac ako tridsaťročného umeleckého pôsobenia.

Celá kolekcia vznikla ako výsledok dôkladného hľadania a výberu autora z obrovského množstva archívnych fotografií, ktoré počas svojej desaťročia trvajúcej fotografickej cesty nasnímal.

Fotografie s autorovými jemnými domaľbami (každá z fotografií je tak vlastne originálom) prezentujú pomerne komplexný pohľad na magický a poetický fotografický svet umelca, ktorého mnohoraké podoby a fantazijné odhalenia v ríši zvierat ho fascinujú od študentských čias naprieč desaťročiami dodnes.

Výstava prezentuje fotografie od 80-tych rokov po súčasnosť. Každá z fotografií animálnej témy, podobne ako ostatné Župníkove projekty, len nanovo potvrdzuje, akou variabilnou schopnosťou vidieť svet okolo nás umelec disponuje.

Správnymi technikami fotografovania, neostrosťou snímkov, zdôraznením vybraných detailov a osobitými domaľbami sa na jeho fotografiách objavujú reálne i virtuálne, živé i neživé tvory, raz ako symboly citového vzťahu, radosti, starostlivosti a nehy, inokedy ako metafory temna, tmy a neurčitých obáv a neistoty. To všetko spolu so Župníkovou intuíciou robí jeho fotografie jedinečné, mystické a tajomne magické.

Kurátorka: Ela Porubänová (kurátorka projektu z galérie Miloša Alexandra Bazovskeho v Trenčíne)

Vernisáž: 26.8.2020 o 18:00

Trvanie výstavy: 26. 8. – 31. 10. 2020